
Kaan
April 2025 – Op een zonnige lentedag ontmoeten we Kaan (19) op de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar hij Werktuigbouwkunde studeert. Naast zijn studie zorgt hij samen met zijn vader en zusje voor zijn opa en oma.
“Voor mij is zorgen geen vraag, dat doe je gewoon”
Terwijl veel studenten van mijn leeftijd zich druk maken over tentamens en bijbaantjes, besteed ik een deel van mijn week aan een andere belangrijke taak, namelijk aan de mantelzorg voor mijn opa en oma. Niet omdat het moet, maar omdat het vanzelfsprekend voelt. Voor mij is zorgen iets wat je doet uit liefde.
Ik woon in Hoofddorp, en mijn grootouders wonen letterlijk om de hoek. Dat komt goed uit, want mijn opa heeft suikerziekte en mijn oma wordt steeds minder mobiel. Wij dragen de zorgen voor mijn grootouders met het hele gezin. Elke week ga ik er twee of drie keer naartoe, en ook mijn zusje gaat. Daarmee is de week zo goed als gevuld.
Het is echt teamwork. Mijn vader regelt de administratie, mijn moeder helpt als het nodig is. Mijn zusje van vijftien helpt mee in het huishouden en mijn jongere broertje is er vaak ook bij voor de gezelligheid. Momenteel is het vooral mijn taak om hen thuis te helpen en af en toe hun chauffeur te zijn, bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis moeten of gewoon voor boodschappen. Ik vertel dat met een glimlach, want voor mij is het de normaalste zaak van de wereld.
Een platform voor mantelzorgende studenten
Mantelzorg combineren met een pittige studie is soms best een uitdaging. Bijvoorbeeld als er een noodgeval is, zoals die keer dat mijn opa zijn hoofd had gestoten, dan moeten we snel schakelen. Mijn vader en oma schieten dan in de stress, maar ikzelf gelukkig niet zo snel. Ik weet mijn grenzen goed aan te geven. Als ik een keer niet kan vanwege mijn studie, dan kan ik dat gemakkelijk afstemmen met mijn familie.
De HvA is bezig met het oprichten van een platform voor mantelzorgende studenten. Mede daardoor leek het mij een goed idee om ook mijn verhaal te delen. Ik denk dat veel studenten niet eens weten dat ze mantelzorger zijn. Er wordt niet naar gevraagd, dus je vertelt het ook niet. Een platform dat jongeren die voor een naaste zorgen verbindt, kan daarin echt het verschil maken. Het hoeft niet eens om professionele hulp te gaan; soms is herkenning of het uitwisselen van tips al genoeg. Het belangrijkste is dat je weet: je staat hier niet alleen in.

Van vanzelfsprekend naar officieel mantelzorger
Voor mij voelt zorgen als iets dat bij onze Turkse cultuur hoort. In onze familie is het vanzelfsprekend dat je zorgt voor je ouders of grootouders. Wat ons daarbij tegenwoordig helpt, is dat mijn opa en oma een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen om de zorg te regelen. Toen het PGB erbij kwam, voelde de mantelzorg wel ineens iets meer Nederlands: meer gestructureerd met een planning en een pgb-administratie. Met het PGB is er ook een professionele zorgverlener ingeschakeld.
Pas toen we een pgb moesten aanvragen, realiseerde ik me dat ik nu ook ‘officieel’ als mantelzorger te boek stond. We deden het al jaren, maar ineens moest ik uren bijhouden en taken opschrijven. Toch blijf ik er nuchter onder. We doen het niet voor het geld, maar het helpt ons wel bij het uitvoeren van alle uren die in de mantelzorg zitten.
Mijn boodschap aan andere jonge mantelzorgers
Mijn advies aan jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten? Zoek andere jongeren op die ook mantelzorgen en deel ervaringen met elkaar. School kan daarbij helpen, bijvoorbeeld door een community hiervoor op te zetten en evenementen te organiseren.
Kijk ook naar wat mensen in jouw omgeving misschien kunnen doen om te helpen. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Als je de zorgen met anderen kunt delen, dan is het eigenlijk heel mooi!


Fotografie: Vera Duivenvoorden
Vera Duivenvoorden richt zich in haar werk op sociaal-maatschappelijke onderwerpen en portretfotografie. In haar project Zie je mij? volgt ze jongeren die voor een dierbare zorgen. De Zie je mij? foto-expositie reist langs verschillende scholen en onderwijsinstellingen. Tevens delen de jongeren hun verhaal in gastlessen. Via de foto’s en verhalen creëert Vera meer (h)erkenning voor jonge mantelzorgers.
“Als fotograaf zet ik de kracht van het medium in om verhalen van mensen zichtbaar te maken. Onder mijn begeleiding documenteren zij hun eigen omgeving.”
Op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wordt gewerkt aan erkenning en ondersteuning van mantelzorgende studenten. Zo is tijdens de kick-off 'Hogescholen samen sterk voor mantelzorgende studenten' het nieuwe platform WeCare gelanceerd. Het platform is niet alleen van plan om informele activiteiten te organiseren als borrels, maar wil ook werken aan serieuze ondersteuning – bijvoorbeeld via een toekomstig coaching-traject. WeCARE bouwt voort op een eerder initiatief op de HvA voor studerende mantelzorgers. Eerder werd er al een community opgezet waar studenten met zorgtaken elkaar konden ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Met WeCARE lanceert de HvA een platform in lijn met de andere studentenplatformen zoals Limitless en HvAnti. Lees meer hierover op de volgende sites:
- HvA: Studenten met zorgtaken krijgen eigen HvA-platform: WeCARE | HvA
- HvanA: Studenten richten platform op voor jonge mantelzorgers